12 Nisan 2011 Salı

Halil Usta-Gaziantep


Gaziantep’te birçok iyi kebapçıda lezzetli kebaplar yiyebilirsiniz, şehrin genel olarak’’ biz yemeyeni sevmeyik yiyeni severik’’ felsefesiyle damak lezzetlerıne malum bir hayli düşkünler.

Antep’e gidiyorsanız olmazsa olmazınız, mutlaka uğramanız gereken tadına bakmanız gereken bir yer var ki Antep’in pek de merkezi olmayan Karşıyaka semtinde bulunan, mütevazi kebapçı HALİL Usta. Burayı keşfetmem ilk defa gideceğimiz Antep gezisi öncesi nerelere gidelim araştırmalarım ile oldu ve cumartesi günü Pazar için bilgi alacak iken Pazar günü kapalı şoku ile taksi ile son dakika yetiştiğimiz bir yer burası.

Halil Usta ara bir sokakta bir apartmanın alt katında mavi çerçeveli pencereli , tabelası yok ,telefon ile rezervasyon yok ancak lezzetin alası var.Halil Usta 9 sene İstanbul’da kebapçı çırağı olarak çalıştıktan sonra 1972’de memlekete dönerek kendi dükkânını açmış, aza kanaatle devam ediyor. Ekmeğini, çayını dışarıdan alıyor başkaları da sebeplensin istiyormuş.

Taksi ile son anda yetişip kendimiz içeri attık ve hemen Halil Usta’nın sıcak karşılaması ile masamıza yöneldik.Etrafı incelediğimizde tam bir esnaf lokantası kıvamında , ne alçak ne yüksek masalar, tahta sandalyeler, duvarlarda gelen ünlü resimleri bir klasik halini almış duruyor.

Kuşbaşı

İlk gidiyorsanız bunu belirtip garsonun getireceklerini bekleyin derim. Önce size kuşbaşı, arkasından kıyma gelir, bunların ardından kapanış ,küşleme ki enfes bir tat. Tüm kebaplar erkek koyun etinden.

Kıyma

Ana yemek ile birlikte nar ekşili salatanız size eşlik ediyor. Salata nane, kekik, isot, pul biber, nar pekmezi ve ayçiçeği yağı ile hazırlanıyor.Parlak çinko kaplarda ikram edilen salata kaşıkla yeniyor. sırf bu salatayı yemek için bile gidilir.

Kuşbaşı be kıymanın arından gelen küşneme sanırım et değil lokum olsa gerek .Küşneme denen özel et her koyunda birkaç lokma bulunan çok yumuşak bir et parçasıdır. Ağzınızda lokum gibi dağılıp geride müthiş bir damak tadı bırakıyor.

Küşleme

Hergün 10 gibi başlayan lezzet serüveni 3,30-4.00 gibi etlerin bitmesi ile son buluyor.Tüm çeşitlerden secmek istiyorum diyorsanız öğlen saatlerinde gitmeniz gerekecek.He birde Pazar kapalı ona gore ,nasıl iş bu ya der gibisiniz fakat prensibi olan böyle yerlerde olmazsa herşeye istediğimiz zaman ulaştığımızda maalesef bu lezzeti bu keyfi alamıyorsunuz kanaatindeyim. Halil Usta’nın Hastasıyız!

Kebabımızı yedikten sonra yaşlılık sınırlarına aşmış amcamızın çayı geliyor,mutlaka çayı için ve amcamızı süzün!



Halil Usta

Karşıyaka Semti

Gaziantep Mozaik Müzesi Arkası

Tekel Caddesi Öcükoğlu sokak 27500

Şehitkamil / Gaziantep

0342 323 16 16


10 Nisan 2011 buradaydık....her zaman orada olsakJ

11 Nisan 2011 Pazartesi

Katmerci Zekeriya Usta-Gaziantep




Gaziantep kahvaltı kültüründen katmer yemek için Pazar sabahı 9 da ara sokaklarda sorarak Zekeriya Ustayı bulduk.Bulana kadar sokaklara sessizlik hakimken , pasaj sonunda bulunan katmerci önü ve dükkan için çoktan düğün yerine dönmüştü.

Antepliler katmeri kahvaltı niyetine yiyor ve dükkana gelen profile baktığınızda bizim gibi şehir dışından gelenlerden çok yerel antepli görüyorsunuz.Mekan salaş ve sıradan bir dükkan gibi görünüyor fakat katmeri yedikten sonra şöyle bir tekrar bakıyorsunuz.

Nedir buranın sırrı derseniz;

Katmeri yapan Zekeriya usta hamuru açma ustalığı yanında ıçerisine ilave edilen günlük süt kaymagı, fazlasıya konulan kalıtelı fıstığı yöreye ait olan sade yağın mis gibi kokusunu katmere özel lezzetini veriyor.Birde bunun üzerine taş fırında pişirilmesi ile çıkan katmeri doya doya midemize afiyetle indirdik.Katmeri kesinlikle sıcak fırında çıktığında kaymak içinde dağılırken ve yumuşacık iken yemelisiniz ve Zekariya Usta da yemelisiniz.

Katmeri odun kömürü ile fırında yapan nadir ustalardan.Ve bu kadar özel bir lezzetin yanında fırından çıkan katmeri bizzat kendi elleri ile servis yapması hayranlık duyulacak bir iş sevgisi ve müşteri saygısı olarak hafızalarımızda yer etti.Birde hala anadolu insanının güzelliği ile göz açlığımızdan!fazla adet verdiğimiz siparişi size önce 1 tane yapım doymazsanız 2.sini yaparım diyerek isabetli bir karar vermemize sebep oldu.

Bu arada mekan sabah 6 ile öğlen 12 arası arası açık sadece.Saat 9 gibi giderseniz normal bekleme süresinde yiyebilirsiniz fakat daha sonra kalabalık gittikçe artıyor.Antepe gittiğinizde mutlaka uğranması gereken bir mekan ve tadılması gereken bir lezzet KATMER.



Katmerci Zekeriya Usta

Çukur mh. Körükçü sok.

B. Hilmi Geçidi No: 16/C-D

Şahinbey Gaziantep

0342 2300971

10 Nisan 2011 buradaydık...





Baklava / İmam Çağdaş -Gaziantep



Bu hafta ilk defa geldiğimiz Gaziantep'in mutfağını duymayan yoktur.Kebaplar,çorbalar,tatlılar ve diğer lezzetler...

Tabi Gaziantep denilince akla ilk baklava geliyor baklava deyince de İmam Çağdaş.
Sokaklarda yürürken, her köşede arada bir baklavacı görüyorsunuz,renkler o kadar canlıki adeta kuyumcu dükkanı!

İmam Çağdaş 1887’den bu zamana faaliyet gösteriyor .İmam Çağdaşın önüne geldiğinizde 20 metre ilerde eski salaş dükkanını görüyorsunuz tabi bu yeni yer hem kapasite hemde görsel açıdan gayet başarılı ve de eski dokuyu size hissettiren bir mimarisi mevcut.



Gelelim baklavaya;

Uzun yıllardır hep duyduğumuz İmam Çağdaş baklavasını artık yiyeceğimiz zaman nihayet geldi.

Yemek sonrası İstanbul'da olsam yok artık yiyecek durumda değilim derdim fakat Antep'e kaç defa geliyoruz felsefesiyle ortaya bir karışık söyledik.( tabı ertesi gün tekrar ordaydık:))

İtiraf etmeliyimki istanbulda yediğimiz baklavalara başka bir tatlı ismi bulunmalı.Karışık içerisinde en çok özel kare baklavayı sevdim.Malzeme bolluğu ve damakta bıraktığı lezzet gerçekten tarif edilemez cinsten.

Lezzetin sırrını sorduk: Unun Harran Ovası’nda yetişen sert buğdaydan öğütülür ,yufkalar nişasta serpilerek tülden daha ince açılır, yani bir yüzünden bakılınca arkası görülmeliymiş.Yufkaları mutlaka armut ağacından yapılma oklavalar ile açılırmış.

Yağ çok önemli, İmam Çağdaş’ın baklavaları, Urfa’nın Tektek Dağları’ndaki köylerde üretilen tereyağı ile yapılır. Baklavada "kuşboku" denen fıstık diğer adı da "boz fıstık" kullanılıyor. Erken hasat edildiği için daha pahalıya satılan bu fıstık, diğer fıstıklar kadar olgun değildir. Ayrıca fırında yanan odun mutlaka meşe olmalıdır. Bu sebeple mutlaka Sıcak baklavaya sıcak şerbet verilmeli der ustamız.

İşte tüm bunlar birleşince ortaya tarifsiz bir lezzet cıkıyor.

Bizim gibi İstanbul'da ve diğer illerde yaşayanlar için kargo veya otobüs ile gönderim yapıyorlar. Biz gelirken baklava getirdik fakat itiraf etmeliyim ki orada taze yeni yapıldığına dair sıcaklığı hissettiğiniz ve damağınızda kalan lezzet ile 1 gün geçmiş baklava arasında lezzet uçurumu var.Ama tabi ki her hafta sonu gidemeyeceğimizi düşürsek kargo sipariş ile bu lezzetten mahrum kalmamak lazım ara ara.

İmam Çağdaş

Kale Civarı Uzun Çarşı No:49

Telefon : 0342 220 45 45

10 Nisan 2011 buradaydık...

Menengiç Kahvesi/Gaziantep


Tütün Han da gezerken daha doğrusu baharatcıdan baharat alırken Menengiç kahvesini gördük ve denemeye karar verdik bunun için de doğru adreslerden biri hem mekan farklılığı hemde çalışanların yardımsever ve güler yüzlülüğü sebebiyle Tütün Han içerisinde bulunan mağara cafeydi. Burası eski bir mağaraya ,tarihte tütün han ıcerısınde bulunan tütünlerin dinlendirilmesi için kullanılan bir bölünmüş.

Tütün Hanı'nın tarihi 1754 öncesine kadar gidiyor,şuan ortasında kahve nargıle yapacagınız ve sedirde oturacagınız bir cafe ve yan dükkanlarda el dokuma halı, kilim ve çeyizlik eşyalar alabileceğiniz yerlerin bulunduğu bir Han olarak turistlere açılmış.

Gelelim menengiç kahvesine;

Sanırım pek çok kişi “Menengiç Kahvesi” ni içmeyi denememişsinizdir. Menengiç ağaçlarına meyveleri ana maddesidir. Mutlaka denemelisiniz diye düşünüyorum. Farklı bir tad, bir lezzet bulacaksınız. Diğer taraftan pek çok faydası olduğu da söyleniyor.

Güzel bir aroması var sanki sütlü gibi, ama çok farklı, anlatılır gibi değil. içindeki tanecikler en sonunda kaldığında, onları da yemeye kalkabilirsiniz yapmayın oldukça acıdırJ

Açık adresinin bilmiyorum fakat bakırcılar çarşısında kime sorsanız Tütün Hanı gösterir ,uğrayın ,soluklanın ve bir menengiç kahvesi için derim...

9 Nisan 2011 buradaydık...

12