
İmam Çağdaş 1887’den bu zamana faaliyet gösteriyor .İmam Çağdaşın önüne geldiğinizde 20 metre ilerde eski salaş dükkanını görüyorsunuz tabi bu yeni yer hem kapasite hemde görsel açıdan gayet başarılı ve de eski dokuyu size hissettiren bir mimarisi mevcut.
Gelelim baklavaya;
Uzun yıllardır hep duyduğumuz İmam Çağdaş baklavasını artık yiyeceğimiz zaman nihayet geldi.
Yemek sonrası İstanbul'da olsam yok artık yiyecek durumda değilim derdim fakat Antep'e kaç defa geliyoruz felsefesiyle ortaya bir karışık söyledik.( tabı ertesi gün tekrar ordaydık:))
İtiraf etmeliyimki istanbulda yediğimiz baklavalara başka bir tatlı ismi bulunmalı.Karışık içerisinde en çok özel kare baklavayı sevdim.Malzeme bolluğu ve damakta bıraktığı lezzet gerçekten tarif edilemez cinsten.
Lezzetin sırrını sorduk: Unun Harran Ovası’nda yetişen sert buğdaydan öğütülür ,yufkalar nişasta serpilerek tülden daha ince açılır, yani bir yüzünden bakılınca arkası görülmeliymiş.Yufkaları mutlaka armut ağacından yapılma oklavalar ile açılırmış.
Yağ çok önemli, İmam Çağdaş’ın baklavaları, Urfa’nın Tektek Dağları’ndaki köylerde üretilen tereyağı ile yapılır. Baklavada "kuşboku" denen fıstık diğer adı da "boz fıstık" kullanılıyor. Erken hasat edildiği için daha pahalıya satılan bu fıstık, diğer fıstıklar kadar olgun değildir. Ayrıca fırında yanan odun mutlaka meşe olmalıdır. Bu sebeple mutlaka Sıcak baklavaya sıcak şerbet verilmeli der ustamız.
İşte tüm bunlar birleşince ortaya tarifsiz bir lezzet cıkıyor.
Bizim gibi İstanbul'da ve diğer illerde yaşayanlar için kargo veya otobüs ile gönderim yapıyorlar. Biz gelirken baklava getirdik fakat itiraf etmeliyim ki orada taze yeni yapıldığına dair sıcaklığı hissettiğiniz ve damağınızda kalan lezzet ile 1 gün geçmiş baklava arasında lezzet uçurumu var.Ama tabi ki her hafta sonu gidemeyeceğimizi düşürsek kargo sipariş ile bu lezzetten mahrum kalmamak lazım ara ara.
İmam Çağdaş
Kale Civarı Uzun Çarşı No:49
Telefon : 0342 220 45 45
10 Nisan 2011 buradaydık...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder