Bu hafta Beypazarı gezisi yaptık.Ankara'nın bu güzel ve geleneklerini yaşatan samimi şirin ilçesine yolunuz düşerse mutlaka Bağevinde yöresel tatları tatmanız ve 3 kuşak bir arada işlettikleri bu sıcak mekana uğramanızı öneririz.
Bızım ziyaretimizdede evin 2.kuşağı Hüsnü Bey 85 yasındaki babası Beypazarı geleneklerinde bahsedip geleneklerden bir takım yerel türküleri beraberce ve bizim ekipten utangaç sevgililerin:) katılımıyla gerçekleştirdiler,beldenin elinin sıkılığından ,kadınlara verilen önemden eğitime verilen önemden bahsettiler ve bizleri 'vay be' böyle yerler kaldı mı acaba dedirttiler.
Fakat sonrasındaki kent gezimizde sokaklarda bir tül ile başını örtmüş ve aynı zamanda sosyal hayatta var olan ,sıcak davranan gülümseyen yöresel ürünleri satıp para kazanan teyzeleri gördükçe daha bir ısındık bu kente.
Şimdi gelelim tadacağınız yöresel tatlara,
İlk önce ince ince sarılmış kentin her mekanında da bulacağınız fakat burada ayrı bir lezzeti olan yaprak sarmaya.
Bu sarmanın lezzeti; yaprağının ınce ve damarsız oluşu , çok güzel seçilmiş baharatlarından öte pişirilirken tencere altına konulan pestilde gizli.
Bu sarmaları geleneklerde kadınların sosyal hayattan koparılmaması aktıf olması para kazanması gibi sebeplerde Bağevide kendi personeline yaptırmaktan ziyade ancak tenceresi 30 Tl ye köylü kadınlardan alıyorlarmış.
Güveç ise tam anlamıyla muhteşem,bu tadın sırrı ise öncelikle güvecinde gizli.Beypazarında güvençler lokantalarda kullanılmadan önce eşe dosta verilir ve 1 yıl boyunca evlerinde kullanmaları istenirmiş,fakat tek şart deterjanla değil kül ile temizlenmesi .Eğer deterjan kullanılırsa o güveçler bahçede küllük olarak kalan ömürlerine devam ediyorlar:)
Bu şekilde 1 yıl evde kullanılan ve lezzetin suyunu iyice çeken güveçler ile zeytinyağı soda ve tuzla terbiyeli edilen kuzu etleri birleştiğinde inanılmaz bir lezzet ortaya çıkıyor.Mutlaka denemelisiniz...


Höşmerim ve 80 Katlı Baklava ise iyice doymuş bir mideye ancak bu kadar iyi gelecek bir hafif ve lezzette soframıza getiriliyor.
Baklavanın 80 katlı olması aslında agız alışkanlıgı ve bir marka gibi algılanmış işin doğrusu 40-50 katlı ve tam bir ev baklavası.
Hoşmerim ise balıkesir yöresinde yapılandan farklı olarak terayağın tadını iyice alıyor ve lapadan ziyade kızartılmış bir tat olarak ev baklavası ile mutlaka tatmanız gereken bir lezzet.
Beypazarı halkının misafirperverliği,Bağevinin sıcak ve samimi ortamını çok sevdik,
Unutmadan bunca tadın üzerine Meşhur Beypazarı sodası içmeyi unutmayın..
Bağevi Anadolu Mutfağı
Adres: Gazi Gündüzalp İş Merkezi
Adres: Gazi Gündüzalp İş Merkezi
Otoparkı Yanı 17/A 06730
Beypazarı / Ankara
Telefon :0 312 763 40 20
25 Mart 2011 buradaydık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder